Scenografi er en linje på den kunstneriske bacheloruddannelse i iscenesættelse.
Som scenograf arbejder du med forestillingens visuelle udtryk. For at blive scenograf er det vigtigt, at du har en god fornemmelse for rum, tænker i billeder og kan kommunikere og udtrykke dig visuelt.
På uddannelsen lærer du at designe rum og kostumer til scenekunst. Du kommer blandt andet til at arbejde med idéudvikling, konceptualisering, teknisk tegning, visuel formidling og kommunikation i to og tre dimensioner.
Sideløbende med at du tilegner dig nye praktiske færdigheder, lærer du at bruge analytiske metoder som udgangspunkt for dit arbejde og reflektere over din egen praksis.
Under hele uddannelsen bliver din faglighed bragt i spil i samskabende processer sammen med studerende på andre linjer og uddannelser. I laver både mindre projekter og større produktioner, hvor du lærer at skabe et scenografi- og kostumekoncept som en del af det overordnede koncept for iscenesættelsen.
Første-, andet- og tredjeårsprojektet er produktioner i mere eller mindre fuld skala, som du vil opleve det på en professionel produktion. Det er længere forløb, der indeholder idé-, skitse-, og modelafleveringer, kostumeprøver, tekniske prøver, lyssætninger med mere. Som scenograf er du med i alle dele af processen fra den tidligste udvikling af værket til den endelige realisering og fremvisning for et publikum.
beskæftigelse
De fleste scenografer er freelancere og bliver ansat til konkrete projekter. Faste job er sjældne, men forekommer. Da der kun bliver uddannet to scenografer på en årgang, er der generelt god mulighed for at finde arbejde inden for fagområdet enten på små og store institutionsteatre eller i det frie scenekunstfelt, i Danmark eller i udlandet. En del arbejder inden for beslægtede områder som for eksempel udstillingsdesign, og nogen videreuddanner sig i andre sammenhænge inden for film- og TV-scenografi. Endelig er der scenografer, der underviser ved siden af deres egen kunstneriske praksis eller skaber egne kompagnier med andre scenekunstnere og dermed er selvproducerende.
optag
Der bliver optaget to studerende én gang om året. Bemærk at ansøgningsfristen typisk ligger allerede i december året før studiestart.
Alle studerende bliver optaget på baggrund af en optagelsesprøve, hvor et optagelsesvalg vurderer ansøgernes egnethed ud fra fastsatte kriterier.