realisering (scene- og rekvisitkonstruktion)

uddannelsessted
københavn
antal optagne årligt
2-4

realisering (scene- og rekvisitkonstruktion)

Linjen i realisering (scene- og rekvisitkonstruktion) er både en kreativ, kunstnerisk uddannelse og en mere teknisk håndværksuddannelse. Realisering handler om at realisere de idéer og visuelle visioner, scenografen har for en forestilling – det vil sige at gå fra idéer, modeller og skitser til noget virkeligt i fuld skala. På linjen lærer du at bruge din tekniske og håndværksmæssige kunnen til alt fra at formgive detaljerede rekvisitter til at bygge store rumlige scenekonstruktioner. 

Du skal være god til at tænke kreativt og få ideer, til at samarbejde, til at udtrykke dig visuelt og ikke mindst til at bruge dine hænder til at bygge og formgive. 

Arbejdet på linjen i realisering veksler mellem praksisorienteret undervisning, håndværkstilegnelse, teoretisk metodeundervisning og projektarbejde. Du lærer om konstruktionsprincipper, materialer, formgivning, teknisk og fysisk beregning, teknisk tegning, budgettering og projektering, sceneteknologi, teknisk afvikling, sikkerhed, design- og stilhistorie samt kommunikation og formidling.

På hele uddannelsen arbejder du tæt sammen med studerende fra de øvrige linjer på skolen og med det produktionsteam (byggere, skræddere mm.), der er tilknyttet en forestilling. Ud over at være god til at bruge dine hænder, er det derfor rigtig vigtigt, at du kan lide at samarbejde med mange forskellige typer fagligheder – og at du har forståelse for kunstneriske processer, hvor man sjældent tager den lige vej til det færdige produkt.

Linjen i realisering (scene- og rekvisitkonstruktion) uddanner først og fremmest rekvisitører og scenemestre. Det giver mulighed for at varieret arbejdsliv, at du kan varetage begge funktioner. Rekvisitøren anskaffer, formgiver og bygger rekvisitter, mens scenemesteren står for de større konstruktioner og ofte fungerer som leder for et hold af håndværkere, der bygger scenografien. Både rekvisitøren og scenemesteren er også ofte med, når forestillingen spiller, og sørger for, at alt det tekniske spiller. Det kræver sans for planlægning og timing. På linjen lærer du derfor også om sceneteknologi, teknisk afvikling og sikkerhed.