realisering (scene- og rekvisitkonstruktion)
Realisering er en linje på den kunstneriske bacheloruddannelse i scenekunstnerisk produktion.
Linjen i realisering (scene- og rekvisitkonstruktion) er både en kreativ, kunstnerisk uddannelse og en mere teknisk håndværksuddannelse. Realisering handler om at realisere de idéer og visuelle visioner, scenografen har for en forestilling – det vil sige at gå fra idéer, modeller og skitser til noget virkeligt i fuld skala. På linjen lærer du at bruge din tekniske og håndværksmæssige kunnen til alt fra at formgive detaljerede rekvisitter til at bygge store rumlige scenekonstruktioner. Du skal være god til at tænke kreativt og få ideer, til at samarbejde, til at udtrykke dig visuelt og ikke mindst til at bruge dine hænder til at bygge og formgive. Du skal også have sans for planlægning og timing.
På linjen bliver du uddannet til at varetage funktionen som rekvisitør og scenemester. Det giver mulighed for et varieret arbejdsliv, at du kan varetage begge funktioner. Rekvisitøren anskaffer, formgiver og bygger rekvisitter, mens scenemesteren står for de større konstruktioner og ofte fungerer som leder for et hold af håndværkere, der bygger scenografien. Både rekvisitøren og scenemesteren er også ofte med, når forestillingen spiller, og sørger for, at alt det tekniske spiller.
Arbejdet på linjen i realisering veksler mellem praksisorienteret undervisning, håndværkstilegnelse, teoretisk metodeundervisning og projektarbejde. Du lærer om konstruktionsprincipper, materialer, formgivning, teknisk og fysisk beregning, teknisk tegning, budgettering og projektering, sceneteknologi, teknisk afvikling, sikkerhed, design- og stilhistorie samt kommunikation og formidling.
På hele uddannelsen arbejder du tæt sammen med studerende fra de øvrige linjer på skolen og med det produktionsteam (byggere, skræddere mm.), der er tilknyttet en forestilling. Ud over at være god til at bruge dine hænder, er det derfor rigtig vigtigt, at du kan lide at samarbejde med mange forskellige typer fagligheder – og at du har forståelse for kunstneriske processer, hvor man sjældent tager den lige vej til det færdige produkt.
Beskæftigelse
Dimittender fra linjen i realisering typisk bliver ansat til at arbejde med rekvisitter. Langt de fleste arbejder inden for uddannelsens primære fagområde eller beslægtede områder inden for kulturlivet. Mange får job gennem kontakter og netværk, de opbygger i løbet af uddannelsen. Manfge arbejder som freelancere, men der er også mulighed for fastansættelser særligt ved de større teatre.
Optag
Der bliver optaget to-fire studerende én gang om året. Bemærk at ansøgningsfristen typisk ligger allerede i december året før studiestart.
Alle studerende bliver optaget på baggrund af en optagelsesprøve, hvor et optagelsesvalg vurderer ansøgernes egnethed ud fra fastsatte kriterier.