ansøgning realisering
Realisering (rekvisit- og scenekonstruktion) er en linje på den kunstneriske bacheloruddannelse i scenekunstnerisk produktion.
ANSØGNING
Det er ikke længere muligt at søge ind på bacheloruddannelsen i scenekunstnerisk produktion med studiestart i august 2025. Ansøgningsfristen var 2. december 2024.
Har du søgt ind på uddannelsen, kan du læse om optagelsesprocessen herunder.
Ansøgningsrfristen til optaget i 2026 er 1. december 2025.
Optagelsesudvalget består som minimum af:
- Uddannelseslederen
- En fastansat underviser
- En studerende
- En ekstern censor beskikket af Kulturministeriet
Optagelsesudvalget lægger vægt på en række forhold i bedømmelsen af ansøgerens faglige potentiale, herunder nedenstående kriterier. Du skal ikke nødvendigvis besidde samtlige egenskaber, men kriterierne giver en rettesnor for, hvad der bliver prioriteret højt ved udvælgelsen. Optagelsesudvalget foretager en helhedsvurdering af ansøgerne på baggrund af optagelsesprøvens enkelte faser og dele.
FÆLLES FOR LINJERNE PÅ SCENEKUNSTNERISK PRODUKTION
- Læringsparathed, samarbejds- og kommunikationsevner
- Selvstændig refleksionsevne
- Kunstnerisk og teknisk nysgerrighed og selvstændig drivkraft
- Praktisk erfaring med scenekunst
SPECIFIKT FOR REALISERING (SCENE- OG REKVISITKONSTRUKTION)
- Gode formgivnings- og konstruktionsevner
- Sans for visuel kommunikation og refleksion
- Bred materiale- og håndværksmæssig forståelse og erfaring
Som en del af din ansøgning til realisering skal du besvare opgave A, B og C.
Dine opgavebesvarelser er din mulighed for at vise optagelsesudvalget, hvordan du går til opgaver og sætter dine færdigheder og intentioner i spil. Der findes ikke rigtige eller forkerte besvarelser. Vi ønsker at se selvstændige og reflekterede bud ud fra dine evner, tanker og visioner.
Bemærk at alt ansøgningsmateriale skal afleveres digitalt til fristen. Hvis du går videre til andenprøven, skal du medbringe dine fysiske være. Gem også for en sikkerheds skyld dine skitser, noter, tegninger m.v., til du er færdig med prøveforløbet, hvis du skulle få brug for at huske detaljer fra din proces.
NB. De filer, du uploader til studieoptag, må maks. fylde 1 GB.
OPGAVE A: PRÆSENTATIONSVIDEO af dig selv (MAks. 5 MINUTTER)
Optag en video (mp4/mov/webm) på maks. 5 minutter, hvor du besvarer følgende spørgsmål:
- Hvorfor interesserer du dig for scenekunst, og hvad er det særlige ved arbejdet med materialer, genstande, konstruktion og projektering, der gør at du ønsker denne uddannelse?
- Hvad betragter du som de vigtigste kompetencer at have med sig ind i arbejdet med scenekunst og samskabelse, når man fremstiller og finder rekvisitter og bygger scenografier?
- Hvilke kompetencer betragter du som særligt vigtige at tilegne sig både som studerende og som færdiguddannet ud over det kreative og håndværksmæssige?
OPGAVE B: PRÆSENTATIONSVIDEO af fremstillingsproces (MAks. 5 MINUTTER)
Lav en materiale-præsentationsvideo (mp4/mov/webm) på maks. 5 minutter med dokumentation fra din arbejdsproces med opgaven nedenfor. Beskriv og brug dit visuelle materiale til at vise din proces, genstand samt løsninger og tankerne bag.
Du skal finde/købe et almindeligt armbåndsur. Med udgangspunkt i det skal du konstruere:
- en forstørrelse af genstanden i størrelsesforholdet 5:1
- en forbedring af genstanden
- en parodi på genstanden
Hvis du går videre til andenprøven, skal du medbringe dine tre fysiske værker. Du får dem tilbage ved afslutningen af andenprøven.
OPGAVE C: Tekst og visuelt materiale (MAks. 5 sider)
Tag udgangspunkt i et af de fire billeder:
- spøgelseshus/efterladte steder/wild west
- køkken interiør
- indgang til Belvedere Museet i Wien
- rumskib interiør
Se på billederne som et scenografisk rum. Vælg ét af billederne.
- Beskriv, hvad billedet siger om tid, sted, forløb og karakter.
- Visualisér eller beskriv en fortælling, der kan ske i dette rum.
- Vælg hele eller en del af billedet, som du i teorien omsætter til en scenisk konstruktion. Du er scenemesteren. Beskriv og reflekter over:
- Hvilke materialer ville du konstruere den sceniske konstruktion i?
- Hvilke fagligheder kræver det samarbejde med?
- Hvem ville du spørge om hjælp og vejledning?
- Er der nogen muligheder i scenografien?
- Er der nogle sikkerhedsmæssige hensyn at tage? Herunder; er der nogle begrænsninger på hvordan dine performere og andre må bruge den scenografiske konstruktion?
- Brug skitser eller simple arbejdstegninger eller materialeprøver eller fotoreferencer til at visualisere den sceniske konstruktion. I dette skal du visualisere ovenstående spørgsmål til materialer, konstruktion, sikkerhed og muligheder.
Tekst og visuelt materiale afleveres som word/png/jpeg/PDF (maks. 5 sider samlet).
Optagelsesudvalget vurderer på baggrund af besvarelserne af opgave A, B og C, hvilke ansøgere der går videre.
Andenprøven består af en praktisk prøve over to dage, som afspejler omdrejningspunkterne for uddannelsen i scenekunstnerisk produktion generelt og for linjen realisering specifikt. Prøven vil indeholde elementer af gruppearbejde, forberedelse, præsentationer, diskussion, refleksion, konstruktion og materialeviden.
En del af prøven vil blive afviklet sammen med linjen i ledelse, hvor der vil være fokus på læringsparathed, evne til kommunikation og refleksion samt evne til at indgå i en arbejdende og undersøgende gruppe med fælles mål.
Du skal have ordentligt arbejdstøj på, der må blive plettet. Medbring også en notes- eller skitsebog og noget at skrive/tegne med.
Tredjeprøven er en individuel samtale.
Mellem de praktiske prøver (andenprøven) og den individuelle samtale (tredjeprøven) vil du blive bedt om en mindre, enkel fremstillingsopgave. Du vil få udleveret et materiale- og værktøjskit og behøver derfor ikke medbringe egne materialer og værktøjer.
Alle ansøgere får svar via studieoptag.
- 30. januar 2025: indkaldelse til andenprøve
- 26.-27. februar 2025: andenprøve
- 27. februar: indkaldelse til tredjeprøve
- 28. februar: tredjeprøve
- 4. marts 2025: svar om optag
Anden- og tredjeprøven betyder, at du må afsætte op til tre dage, hvor du kan deltage i prøver på Scenekunstskolen i København.
De ansøgere, der bliver inviteret til optagelsesprøven, men ikke går videre, vil få mulighed for en uddybende, mundtlig begrundelse for afslaget.
FORBEHOLD FOR ÆNDRING I DATOER
Scenekunstskolen tager forbehold for, at planen for optagelsesprøverne kan ændre sig. Ændringer i prøvetidspunkter vil blive annonceret her på siden og via studieoptag.
Uddannelsen udbydes som udgangspunkt på dansk, og ansøgningsprocessen og optagelsesprøverne gennemføres derfor også som udgangspunkt på dansk. Til optagelsesprøven vil optagelsesudvalget vurdere ansøgernes sproglige forudsætninger for at indgå i uddannelsen. Hvis optagelsesudvalget ikke er overbevist om, at ansøgeren har de nødvendige sproglige forudsætninger, vil de kunne bede om dokumentation for ansøgernes niveau.
Du skal være opmærksom på, at selvom uddannelsen som udgangspunkt udbydes på dansk, så vil der forekomme undervisning på f.eks. engelsk, svensk og norsk, og du vil i løbet af uddannelsen skulle indgå i samarbejde med studerende fra andre uddannelser, der ikke altid taler dansk.
Optagelsesudvalget foretager en prioritering af de ansøgere, der har deltaget i den sidste prøve, men som ikke har fået tilbudt optag. Disse ansøgere sættes på en intern venteliste umiddelbart efter optagelsesprøven og kontaktes i tilfælde af, at en eller flere af de optagne alligevel ikke ønsker pladsen. Det er ikke muligt at få oplyst sin placering på ventelisten.
Ønsker du yderligere oplysninger om optagelsesprøverne, kan du kontakte studieadm@scenekunstskolen.dk.
Optagelsesudvalgets afgørelse kan påklages til rektor for Den Danske Scenekunstskole. Det skal ske senest to uger fra modtagelse af afgørelsen. Rektor afgør klagen og oplyser om yderligere klagevejledning. Vedrører klagen den faglige afgørelse om optag på uddannelsen, kan afgørelsen ikke påklages yderligere. Vedrører klagen retlige spørgsmål som eksempelvis inhabilitet eller overholdelse af ansøgningsfrist, kan rektors afgørelse påklages til kulturministeren senest to uger fra modtagelsen af rektors afgørelse.