FRA TEATERTEKNIK TIL SCENETEKNOLOGI

FRA TEATERTEKNIK TIL SCENETEKNOLOGI

Linjeansvarlig for Realisering (Scenekunstnerisk produktion) Morten Riis Sørensen undersøger i dette KUV-projekt den scenetekniske udvikling fra barokteatret til nu med fokus på den gensidige påvirkning mellem kunstneriske tendenser og tekniske muligheder set i historisk perspektiv.

Om projektet

Med sine 30 års erfaring som scenetekniker har Morten Riis Sørensen set de fleste bag- og sidescener på landets teatre. I samarbejde med teaterteoriker Mette Borg og scenemestre fra historiske teatre og moderne scener, fokuserer Morten Riis Sørensen på, hvordan sceneteknologisk udvikling og kunstneriske valg har været med til at udvikle og eliminere hinanden.

Et eksempel kan hentes fra barokteatret. Dengang havde teatret kun 7-9 dekorationer at veksle imellem, hvilket forårsagede, at alle dramatiske tekster var underlagt de samme lokaliteter og rækkefølge. Dramatikeren var prisgivet teatrets tekniske muligheder, og de tekniske begrænsninger havde direkte indflydelse på de kunstneriske valg og tekstmaterialet.
Nutidens sceneteknologi muliggør stort set alle lokaliteter og situationer, og den skabende scenekunstner er ikke underlagt pragmatiske dogmer - i dag skal dekorationen og sceneteknologien opfylde kunstnerens behov.

Med udgangspunkt i denne scenetekniske kortlægning undersøger projektet, hvilke nye teknologier der kan få betydning for fremtidens scenekunst.

Projektet løber fra marts 2017 - december 2017

Aktiviteter

Undersøgelsesvisning den 26. oktober 2017 - læs mere
Fremlæggelse den 16. januar 2018 - læs mere

Videopræsentation

2:19