På bacheloruddannelsen i dramatik lærer du at skrive skuespil og teatertekster.
Uddannelsen træner dig i det dramatiske håndværk, styrker din dramaturgiske bevidsthed og kreativitet og udvikler din personlige fortællerstemme. Du lærer at omsætte din interesse for – og indlevelse i – mennesker, situationer, problematikker og verden omkring dig til dramatiske fortællinger for et teaterpublikum.
Det er en praksisnær, kunstnerisk uddannelse med fokus på alle faser i processen med at skrive ny dramatik; fra ideudvikling, research og planlægning over feedback og omskrivning til læseprøver og teksttilretning.
En meget stor del af din undervisning og studietid handler om at træne det dramatiske håndværks discipliner herunder karakterkonstruktion, plot, struktur, scenekomposition, replik og dramatisk dialog, sprog, stil og genre. Du skal være passioneret i forhold til at tilegne dig fagets håndværk igennem skriveøvelser, læsning af dramatik og forestillingsbesøg.
At skabe og iscenesætte en forestilling er en kollektiv proces, og uddannelsen lægger derfor stor vægt på samskabelse og det tværfaglige studiemiljø med skuespiluddannelsen i Aarhus. Du får erfaring med forskellige typer samarbejde i fælles kunstneriske processer samt indsigt i dramatikerens rolle i de forskellige faser af en scenekunstproduktion.
I løbet af uddannelsen vil flere af dine værker blive præsenteret for et publikum enten som readings eller iscenesatte forestillinger.
struktur
Uddannelsen tager tre år på fuld tid. Der er mødepligt, og fremmøde er vigtigt for at lære dramatikerhåndværkets teknikker, begreber og måder at tænke på.
”Dramatisk skrivning: Teknisk træning” er et gennemgående fag på alle tre år, hvor du gennem kortere og længere skriveøvelser og læsning og analyse af forskellige værker træner grundlæggende teknikker til at skrive handlings- og karakterbåret dramatik og forstå dramaturgi.
I faget ”Dramatisk skrivning: Kreativ træning”, som du har på uddannelsens første to år, møder du forskellige kreative og kunstneriske tilgange til at skabe tekst både individuelt og gennem samskabende processer bl.a. med studerende fra andre uddannelser på skolen.
Den tekniske og kreative træning understøttes af undervisning fag som entreprenørskab, værklæsning og teaterhistorie.
Undervisning og arbejdsformer
Gennem undervisningsforløb og projekter opbygger du metodebevidsthed og lærer at disponere dine arbejdsprocesser.
Dit skema varierer fra uge til uge. I nogle perioder vil der være mere undervisning med oplæg, skriveøvelser, tekstanalyse og feedback, i andre mere selvstændigt arbejde med vejledning. Der er også forløb, hvor du samarbejder med bl.a. instruktører og skuespillere om udvikling af nyt materiale og afprøvning/tilretning af jeres arbejde.
I løbet af uddannelsen lærer du at indgå i en professionel scenekunstnerisk produktionsproces gennem arbejde med manuskripter fra idé til scenisk realisering. Flere forløb på uddannelsen munder ud i en visning.
Uddannelseslederen er underviser på uddannelsen og din overordnede vejleder. Du kommer også til at møde en række eksterne undervisere og konsulenter, der er specialister inden for deres område og ofte selv er aktive i scenekunstbranchen.
Der er ingen eksamener på uddannelsen, men i slutningen af hvert semester afholder uddannelseslederen en samtale med dig med fokus på din faglige udvikling og trivsel på uddannelsen.
For at tilegne sig det dramatiske håndværk kræver det, at du tager ansvar for egen læring og træning ved bl.a. at læse så meget dramatik du kan, og se så mange forestillinger du kan.
De tre år, jeg gik på dramatisk skrivekunst, har været de tre mest betydningsfulde år i mit liv. Jeg er blevet set og udfordret på måder, jeg slet ikke kunne forestille mig, før jeg startede. På skolen er der mulighed for at dykke ned i en tre år lang, intens fordybelse, til at nørde håndværk, til at blive bevidst om ens egen kreative praksis, give slip på præstationsangst og dyrke glæden ved at skrive. Udover det faglige fællesskab på skolen får man muligheden for at møde virkelig spændende kunstnere og undervisere og for samarbejder med andre skoler og kunstinstitutioner. Afdelingen i Aarhus er desuden et meget kærligt og inkluderende fællesskab, som det er virkelig dejligt at være en del af.
Det er ikke kun nemt at gå på uddannelsen - det er faktisk pisse hårdt, men det er det, der gør det så godt.
– Josephine Olhoff-Jakobsen (studerende 2018-2021)
Jeg synes, at dramatisk skrivekunst har givet mig ro og tid til at finde ud af, hvad jeg godt kan lide, hvad min smag er, hvilke emner der interesserer mig, og hvad det er, jeg vil skrive om. Uddannelsen har givet mig viden om scenekunst og dramatik, som jeg konstant bruger i mit arbejde. Skolen giver også et helt særligt socialt rum, hvor man hele tiden inspirerer og forbedrer hinanden, kreativt, samarbejdsmæssigt, og kunstnerisk.
– Johanne Petrine Reynberg (studerende 2018-2021)
Beskæftigelse
Der er en generel interesse for ny dansk dramatik i disse år – både på de store etablerede teatre, mindre scener og hos de uafhængige kompagnier. Dramatik skrevet til auditive medier er også en genre i vækst. Som dramatiker har du derfor en bred vifte af muligheder for at arbejde med dit fag. De fleste manuskriptforfattere og dramatikere er freelancere og bliver hyret til konkrete produktioner. Men der er også mulighed for at blive tilknyttet et teater som ”husdramatiker” i en periode.
Optag
Der bliver optaget to studerende én gang om året. Bemærk at ansøgningsfristen typisk ligger allerede i december året før studiestart.
Alle studerende bliver optaget på baggrund af en optagelsesprøve, hvor et optagelsesvalg vurderer ansøgernes egnethed ud fra fastsatte kriterier.