ansøgning sceneinstruktion
Sceneinstruktion er en linje på den kunstneriske bacheloruddannelse i iscenesættelse. De studerende, der bliver optaget på iscenesættelse (sceneinstruktion), bliver udvalgt på baggrund af en optagelsesprøve.
ANSØGNING
Det er ikke længere muligt at søge ind på bacheloruddannelsen i iscenesættelse med studiestart i august 2025. Ansøgningsfristen var 2. december 2024.
Har du søgt ind på uddannelsen, kan du læse om optagelsesprocessen herunder.
Ansøgningsrfristen til optaget i 2026 er 1. december 2025.
Optagelsesudvalget består af:
- Uddannelseslederen
- En fastansat underviser
- En studerende
- En ekstern censor beskikket af Kulturministeriet
Optagelsesudvalget lægger vægt på en række forhold i bedømmelsen af ansøgerens faglige potentiale, herunder nedenstående kriterier. Du skal ikke nødvendigvis besidde samtlige egenskaber, men kriterierne giver en rettesnor for, hvad der bliver prioriteret højt ved udvælgelsen. Optagelsesudvalget foretager en helhedsvurdering af ansøgerne på baggrund af optagelsesprøven.
FÆLLES FOR ALLE LINJER PÅ ISCENESÆTTELSE
- Nysgerrighed og iderigdom
- Visioner og evner til at realisere ideer
- Selvstændig refleksionsevne
- Læringsparathed, samarbejds- og kommunikationsevner
- Ressourcebevidsthed, evne til at udnytte tid og materialer hensigtsmæssigt
specifikt for sceneinstruktion
- Analytiske og dramaturgiske evner
- Dramatisk forestillingsevne
- Sans for at arbejde fysisk og visuelt
- Evner til kunstnerisk formidling og ledelse
Som en del af din ansøgning skal du udarbejde en besvarelse på både opgave A og opgave B. Der findes ikke rigtige eller forkerte løsninger. Opgaverne er din mulighed for at vise optagelsesudvalget, hvem du er. Udvalget ønsker at se selvstændige og originale fortolkninger ud fra dine tanker og visioner.
Optagelsesudvalget har 30 minutter til at gennemgå din ansøgning, så opgavebesvarelserne skal kunne gennemgås inden for denne tidsramme.
NB. De filer, du uploader til studieoptag må maks. fylde 1 GB.
OPGAVE A
Besvarelsen af opgave A består af en video på i alt 10 minutter, hvor du beskriver dine idéer til en iscenesættelse af det dramatiske værk. Du skal tage udgangspunkt i et af de to dramatiske værker
- "Så stilhed." af Arne Lygre (2009) oversat af forfatteren til Statens Teaterskole i 2011. (skuespil)
- "Stormen" af William Sharespeare (1611) i Niels Brunses oversættelse. Gyldendal, 2018. (skuespil)
Skriv en mail til: studieadm@scenekunstskolen.dk for at få tilsendt værkerne.
Materialet må ikke videredistribueres eller på nogen måde publiceres. Værkerne må kun anvendes i forbindelse med ansøgning til sceneinstruktion 2025.
Din opgavebesvarelse skal bestå af en film af dine idéer til en iscenesættelse af det valgte dramatiske værk med en varighed på 10 minutter samt en sides dokument i pdf-format. Du må meget gerne forholde dig frit til eventuelle anvisninger fra forfatteren til, hvordan værket tænkes opført. Det er din version, udvalget ønsker at høre om. Videoen skal bestå af følgende to dele:
- Fortæl i videoen, hvordan du vil omsætte det valgte materiale til en forestilling. Du kan tage udgangspunkt i spørgsmål som: Hvad synes du teksten handler om? Hvad interesserer dig i teksten? Hvilken historie vil du fortælle med din forestilling? Hvilket univers udspiller din forestilling sig i? Hvilke sceniske virkemidler (f.eks. lyd, lys, scenografi, kostumer, rekvisitter, musik, publikumsinteraktion m.m.) vil du tage i brug og hvordan? Hvordan kropsliggøres materialet gennem skuespillerne og deres fysiske handlinger? Er der en udvikling i din iscenesættelse og i så fald hvilken? Her skal du selv fortælle direkte til kameraet (ca. 5 minutter).
- Udvælg tre konkrete nedslag i teksten og præsentér, hvordan du forestiller dig disse nedslag i din iscenesættelse af stykket. Hvad sker der på scenen? Hvad gør skuespillerne? Hvilke sceniske virkemidler er ellers i spil og hvordan? Her behøver du ikke at være synlig i filmen, men kan bruge voice over for samtidig at kunne visualisere dine idéer ved f.eks at vise tegninger, scenografimodel, videoklip, spille lyd eller lignende (ca. 5 minutter).
Desuden skal du vedhæfte et dokument med billeder og tekst (1 side, PDF-format), som understøtter det, du har fortalt i din video. Det kan for eksempel være inspirationsfotos, avisudklip, tegninger, citater, nøglesætninger i din fortolkning, beskrivelser af sceniske idéer - eller andet, som du har lyst til at dele med udvalget.
I opgave A kigger udvalget blandt andet på dine evner til at læse og relatere til en dramatisk tekst, til at træffe fortolkende valg, og til at omsætte disse valg til konkrete iscenesættelsesidéer. Der bliver desuden lagt vægt på din evne til formidling.
OPGAVE B
Vælg et ord eller en sætning fra stykket, du har arbejdet med i opgave A, som taler særligt til dig. Dette ord eller denne sætning er titlen på et lille scenekunstværk, som du indspiller på video. Der skal medvirke en eller flere personer, som kan være dig selv og/eller andre, og du kan selv vælge, om det skal være med eller uden talt tekst.
Du kan indspille filmen hvor som helst (det behøver altså ikke være på en scene), men kameraet skal være placeret stationært, og der må ikke indgå klip. Der må gerne bruges musik eller anden lyd. Indspilningens varighed skal være to minutter.
I opgave B kigger udvalget blandt andet på, hvordan du kunstnerisk omsætter noget, du personligt er optaget af i en konkret, fysisk iscenesættelse, hvilke virkemidler du vælger, og hvordan du bruger dem. Filmteknisk kvalitet indgår ikke i udvalgets bedømmelse.
Optagelsesudvalget vurderer på baggrund af besvarelserne af opgave A og B, hvilke ansøgere der kommer til andenprøven.
Går du videre til andenprøven, kommer du til at arbejde med en kort praktisk opgave med fokus på, hvordan du omsætter dine kunstneriske intentioner i et arbejde med skuespillere. Prøven vil desuden indeholde en samtale, hvor udvalget blandt andet vil tale med dig om dine indsendte opgaver.
Går du herfra videre til tredjeprøven, kommer du til at arbejde med praktiske opgaver af længere varighed, herunder arbejde med skuespillere i iscenesættelsen af en tilsendt scene. Tredjeprøven vil også indeholde mindre øvelser, løbende feedback og refleksion med udvalget samt en afsluttende samtale.
Hvis du bliver indkaldt til anden- og tredjeprøven, vil du modtage en mere detaljeret beskrivelse af forløbet og kravene til din forberedelse.
Alle ansøgere får svar via studieoptag.
- 3. marts 2025: besked om du er gået videre til andenprøven
- 28.-30. marts 2025: andenprøve
- 31. marts 2025: besked om du er gået videre til tredjeprøven
- 11.-13. april 2025: tredjeprøve
- senest 15. april: svar om optag
De ansøgere, der bliver inviteret til anden- og evt. tredjeprøven, men ikke går videre, vil få mulighed for en uddybende, mundtlig begrundelse for afslaget.
FORBEHOLD FOR ÆNDRING I DATOER
Scenekunstskolen tager forbehold for, at planen for optagelsesprøverne kan ændre sig. Ændringer i prøvetidspunkter vil blive annonceret her på siden og via studieoptag.
Uddannelsen udbydes som udgangspunkt på dansk, og ansøgningsprocessen og optagelsesprøverne gennemføres derfor også som udgangspunkt på dansk. Til optagelsesprøven vil optagelsesudvalget vurdere ansøgernes sproglige forudsætninger for at indgå i uddannelsen. Hvis optagelsesudvalget ikke er overbevist om, at ansøgeren har de nødvendige sproglige forudsætninger, vil de kunne bede om dokumentation for ansøgernes niveau.
Du skal være opmærksom på, at selvom uddannelsen som udgangspunkt udbydes på dansk, så vil der forekomme undervisning på f.eks. engelsk, svensk og norsk, og du vil i løbet af uddannelsen skulle indgå i samarbejde med studerende fra andre uddannelser, der ikke altid taler dansk.
Optagelsesudvalget foretager en prioritering af de ansøgere, der har deltaget i den sidste prøve, men som ikke har fået tilbudt optag. Disse ansøgere sættes på en intern venteliste umiddelbart efter optagelsesprøven og kontaktes i tilfælde af, at en eller flere af de optagne alligevel ikke ønsker pladsen. Det er ikke muligt at få oplyst sin placering på ventelisten.
Ønsker du yderligere oplysninger om optagelsesprøverne, kan du kontakte studieadm@scenekunstskolen.dk
Optagelsesudvalgets afgørelse kan påklages til rektor for Den Danske Scenekunstskole. Det skal ske senest to uger fra modtagelse af afgørelsen. Rektor afgør klagen og oplyser om yderligere klagevejledning. Vedrører klagen den faglige afgørelse om optag på uddannelsen, kan afgørelsen ikke påklages yderligere. Vedrører klagen retlige spørgsmål som eksempelvis inhabilitet eller overholdelse af ansøgningsfrist, kan rektors afgørelse påklages til kulturministeren senest to uger fra modtagelsen af rektors afgørelse.