DDSKS KØBENHAVN
DDSKS København ligger på den lille ø Frederiksholm, der er en del af den tidligere flådestation Holmen. Omgivelserne er i sig selv ganske enestående og tæt på både volde, vand og Christianshavn.
DDSKS København
Per Knutzons Vej 5
1437 København K
Hovedindgang
DDSKS København
Danneskiold-Samsøes Allé 54
1434 København K
Holmen, tidligere orlogsværft og flådebase i København, anlagt i 1690 til supplement og aflastning af flådens gamle værft Bremerholm, der siden blev kaldt Gammelholm.
Holmen blev anlagt ved opfyldning på det lavvandede område inden for den i 1680'erne byggede nordlige forlængelse af Christianshavns vold. Opfyldningsmaterialet fremkom især gennem den konstante opmudring af havnen, og i løbet af de følgende par århundreder blev det til fem øer: nordligst den ældste, Nyholm, syd herfor Dokøen og Frederiksholm og sydligst Arsenaløen og Christiansholm, der blev solgt fra flådebasen i 1866.
Gennem et par hundrede år var Holmen landets største arbejdsplads, og flådens anlæg (Gammelholm, Holmen, Gamle Dok og Nyboder) optog hen imod en tredjedel af byens areal inden for voldene. Efter Gammelholms sløjfning i 1859 var Holmen Danmarks eneste egentlige flådebase, indtil der i 1950'erne blev bygget flådestationer i Frederikshavn og Korsør. I begyndelsen af 1990'erne rømmede Søværnet det meste af Holmen, og den tilbageværende militære del fik status af marinestation.
To gange har Holmen været skueplads for større historiske begivenheder: i oktober 1807, da englænderne bortførte alle flådens skibe, ødelagde et par nybygninger på stabelen og tømte magasinerne for alt, og den 29. august 1943, da flåden efter ordre fra viceadmiral A.H. Vedel sænkede sig selv for ikke at falde i tyskernes hænder.
I 2005 indviedes Operaen, bygget på Dokøen og tegnet af Henning Larsen. I forbindelse med operabyggeriet blev der foretaget udgravninger, hvorunder man bl.a. fandt dele af den tidligere Ankerøs bolværk samt fire middelalderskibe, hvoraf væsentlige dele af især de to er forholdsvis velbevarede.
Mudderøen, som var den tidligste betegnelse for den kunstige ø, der senere fik det lidt mere prætentiøse navn Frederiksholm, begyndte sin tilværelse som lagringsplads for opgravet mudder. I 1787 havde øen fået sin nuværende omkreds etableret, men selve opfyldningen var først tilendebragt hen mod midten af 1800-tallet.
Det var tanken med Frederiksholm, at der skulle opføres boliger for flådens personale med Nyboder som forbillede, men dette blev aldrig realiseret. I stedet opførtes der skure til opbevaring af skibsmaster, og senere blev de karakteristiske kanonbådskure opført til opbevaring af disse.
Overgangen til civil status medførte ombygninger af de gamle sømilitære bygninger og et omfattende nybyggeri. Med etableringen af et nyt Center for Kunstneriske Uddannelser blev en række institutioner under Kulturministeriet samlet på Holmen Kunstakademiets Arkitektskole (1996), Rytmisk Musikkonservatorium (1996), Statens Teaterskole (nu DDSKS København) (1997) og Den Danske Filmskole (1998).
DDSKS København udgør sammen med Det Kongelige Danske Akademis Skoler for Arkitektur, Design- og Konservering, Rytmisk Musikkonservatorium og Den Danske Filmskole den kunstneriske Campus Holmen. Et af de vigtigste formål med centret var at skabe grobund for et integreret og kreativt miljø for de pågældende kunstneriske uddannelser.
Det er uden sammenligning Danmarks største koncentration af æstetiske fag – et fuldstændigt unikt rum for mødet mellem de kulturproducerende uddannelsesinstitutioner.
Campusområdet er over alt karakteriseret af fredede bygninger og der findes en lang række små lokale have- og pladsrum ind mellem. Det giver mulighed for at mødes, reflektere, slappe af, strække ud eller spise frokost udendørs.
Fælles for de fire kunstneriske uddannelsesinstitutioner er, at de alle ligger op ad Danneskiold-Samøes Allé; Holmens pulserende hovedvej. Diagonalaksen Philip de Langes Allé forbinder havnepromenaden, der vender mod byen i vest, med det gamle kaj- og naturområde ved Rytmisk Musikkonservatorium mod nordøst.
DDSKS Københavns bygning beliggende på Per Knutzons Vej/Danneskiold-Samsøes Allé består af det fredede Vandkasse- og kabyssemagasin, der blev opført i 1862 af arkitekt Ferdinand Meldahl med rundbuestil og skifertag i modsætning fra Holmens tidligere stilarter. Denne stil smittede også af på de lidt senere opførte kobbersmedje og metalstøberi på Danneskiold-Samsøes Allé.
Vandkasse- og kabyssemagasin blev oprindeligt brugt til opmagasinering af skibskomfurer, vandkar, kakkelovne og brandslukningsmateriel. Senere blev bygningen indrettet som lanternemagasin, og under Første Verdenskrig blev der etableret et værksted for undervandsperiskoper. Bygningen blev efterfølgende omdannet til elektronikskole. Vandkasse- og kabyssemagasinbygningen er kategoriseret som bevaringsværdig.
Administrationsbygningen på Per Knutzons Vej, der også huser sang- og talerum, blev opført i 1919, og bygningen, som i dag danner den fysiske ramme for afdelingens teatersal, produktionsrum og -værksted, kantine og foyer, blev bygget som maskinværksted i 1954.
Det daværende Statens Teaterskole flyttede ind i bygningerne i 1997, og i 1998 blev bygningerne om- og tilbygget af Cubo Arkitekter A/S, hvoraf den mest markante tilbygning er det 20 meter høje scenetårn, der er tilknyttet den store teatersal. Se projektbeskrivelsen og billeder her.
DDSKS Københavns forhenværende dansesale beliggende på Philip de Langes Allé 3 har til huse i Søværnets tidligere Eksercer- og Gymnastikhus, der blev opført i 1892 af arkitekt C.T. Andersen til brug for flådens mandskabs fysiske træning.
Ud over også at være ramme for samlede parader og paroler for Holmens personel har Eksercer- og Gymnastikhuset dannet ramme om eksempelvis mindehøjtideligheder, som da en engelsk ubåd gik på grund i Sundet og kom under beskydning af en tysk torpedobåd, inden de ellers neutrale danske fartøjer lagde sig imellem. I 1918 fik huset en tilbygning, der skulle kunne benyttes som lazaret i tilfælde af epidemier. Eksercer- og Gymnastikhuset er også kategoriseret som bevaringsværdig.
DDSKS Københavns bygning ejes af Universitets- og Bygningsstyrelsen.
DDSKS Københavns mange uddannelser kræver lokaler og faciliteter, der kan opfylde de krav og behov, som de forskellige uddannelser og linjer har. Derfor kan du finde mange lokaler og faciliteter til forskellige formål på afdelingen, men som også bliver brugt på tværs af uddannelserne - især i forbindelse med større produktioner og forestillinger.
På DDSKS København er der teater- og dansesale, et scenetårn, krops- og danserum, produktionsrum, sang- og talerum, finværksted, undervisningsrum, skræddersal, foyer med mere.
KADK Biblioteket er bibliotek for Den Danske Scenekunstskole. Gå til bibliotekssiden for mere information.