Diplom i film- og scenekunstnerisk ledelse
KLAR TIL AT UDVIKLE DIT LEDERSKAB på det film- og scenekunstneriske område?
Uddannelsen henvender sig til alle med erfaring i filmbranchen og fra det scenekunstneriske område. Du får fyldt værktøjskassen op med alt det, der skal til for at udøve ansvar for kunstneriske og organisatoriske opgaver i kunstneriske udviklingsprojekter og produktioner.
Med dit eget virke som udgangspunkt giver uddannelsen dig et stærkt fundament til til at udvikle dig som nuværende eller kommende leder.
Uddannelsen planlægges i samarbejde med et kompetent fagligt branchepanel bestående af Katrine Vogelsang (CEO Nordisk Film Production), Kasper Holmboe (COO Lion Entertainment), Jacob Jarek (indehaver Profile Pictures), Carina Johansson (administrationschef Det kongelige Teater - Operaen), Jakob Engmann (Teaterdirektør for Baggårdteatret, Sydfyns Egnsteater), Lene Christensen (administrerende direktør Østerbro Teater) og Mikala Krogh (redaktionschef DR Dokumentar)
Katrine Vogelsang, CEO Nordisk Film Production
Som øverste chef for film og serier i Nordisk Film, har Katrine ansvar indholdsmæssig retning, talentudvikling og internt samarbejde. Som fiktionschef på TV 2 fra 2011-2022, har Katrine Vogelsang været ansvarlig for udviklingen af TV-serier på TV 2, hvor hun også har haft ansvaret for tv-stationens engagement i dansk film. Med Katrine i det rådgivende panel, får diplomuddannelsen solid forankring i en af filmbranchens stærkeste organisationer.
kasper holmboe, COO Lion Entertainment
Lion Entertainment har bidraget markant til musicalgenrens udvikling i Danmark. Kasper har erfaring med både strategisk og organisatorisk udvikling i udviklingen af nye og originale musikforestillinger og produktion og lancering af opdaterede versioner af internationale succesforestillinger. Med Kasper i det rådgivende fagpanel, forankrer diplomuddannelsen sig i musicalbranchen med inspiration fra en af branchens stærke producenter.
Jacob Jarek, indehaver Profile Pictures
Siden 2011 har Jacob drevet Profile Pictures, der har markeret sig stærkt som et ambitiøst ungt og internationalt anerkendt selskab. Jakob har specialiseret sig i genrefilm med kunstnerisk kant af nye instruktører. Med Jacob i fagpanelet får diplomuddannelsen vigtige perspektiver fra en filmbranchen, hvor ledelse og kunstnerisk udvikling er tæt forbundet.
Carina Johansson, administrationschef Det kongelige Teater - Operaen
I 2021 tiltrådte Carina som administrationschef på Det Kongelige Teater - Operaen. Hun har siden 2002 fungeret som operaproducent og i perioden fra 2007-2015 var hun producent på Det Kongelige Teater. Fra 2015-2020 var hun produktions- og planlægningschef på Malmø Live Konserthus. Med Carina i fagpanelet, får diplomuddannelsen en stærk stemme fra Det Kongelige Teater som institution og fra de særlige vilkår der er for operaproduktion i Danmark.
Jakob Engmann, Teaterdirektør for Baggårdteatret, Sydfyns Egnsteater
Jakob Engmann har siden 2012 været leder af egnsteatret BaggårdTeatret i Svendborg. Her har han været ansvarlig for en strategisk og organisatorisk omlægning af egnsteatret, der har været kendetegnet ved en markant stærkere regional forankring af den kunstneriske indholdsudvikling og organisering, med et nationalt og internationalt sigte. Med Jakob i panelet inspireres uddannelsen af en del af scenekunstbranchen, hvor lokale kulturpolitiske vilkår for den kunstneriske indholdsproduktion udvikler sig løbende.
Lene Christensen, administrerende direktør Østerbro Teater
Som administrerende direktør på Østerbro Teater er Lene Christensen øverste ansvarlige for teatrets ledelse og drift. Hun har flere års erfaring som økonomidirektør samme sted, og med Lene i fagpanelet har diplomuddannelsen fået et stærkt ben i Københavns teater.
Mikala Krogh, redaktionschef DR Dokumentar
Siden februar 2022 har Mikala været redaktionschef i DR med ansvar for DR dokumentar og P1 dokumentar, og som medejer af produktionsselskabet Danish Documentary har hun været instruktør på en række internationale anerkendte og prisvindende dokumentarfilm og bidraget til at rykke dokumentargenren både journalistisk og formidlingsmæssigt. Med Mikala i fagpanelet, får diplomuddannelsen et aktivt indspark fra DR’s ledelse og indholdsproduktion.
Det er sådan en form for kreativt reflektionsrum - et frit reflektionsrum.
- Matti Bekkevold, tidligere diplomstuderende
Når du har gennemført uddannelsen kan du
- skabe rammer for kunstnerisk mod og nytænkning og opbygge bæredygtige arbejdsmiljøer.
- lede udviklingen af kunstneriske projekter og arbejde helhedsorienteret med kunstneriske valg og fravalg.
- navigere kompetent i det kulturpolitiske landskab og arbejde strategisk med kunstnerisk virksomhed.
- udvikle modeller for kommercielt bæredygtige projekter og analysere projekter og organisationer strategisk.
- lede udviklingsprocesser med forskellige faggrupper.
- finansiere kunstneriske projekter og styre økonomien.
- initiere samskabelse og publikumsudvikling.
Diplomuddannelsen i film- og scenekunstnerisk ledelse består af seks moduler, hvoraf det sidste modul er et selvstændigt afgangsprojekt.
For hvert modul er der tre internater à 2-3 dages varighed samt kortere online seminarer à 3 timers varighed.
Hvert modul bliver ledet af en kompetent underviser, der fører dig grundigt ind i områdets teorier og metoder. Derudover får vi besøg af gæstelærere, der deler deres erfaringer.
Undervisnings- og arbejdsformerne på internaterne veksler mellem teoretiske oplæg og dialog, øvelser i grupper, samtaler, vejledning og individuelt arbejde. Der bliver lagt vægt på en praksisbaseret og anvendelsesorienteret tilgang til undervisningen, hvor du sætter dine egne aktuelle udfordringer og udviklingsmuligheder i spil og reflekterer med teori og erfaring.
Mellem internaterne arbejder du selvstændigt med forberedende opgaver og udvikling af din egen praksis. Dit udviklingsarbejde understøttes af enkelte korte online seminarer à tre timers varighed, og du får individuel vejledning i sidste fase af alle moduler.
Hvert modul bliver afsluttet med et skriftligt arbejde og en mundtlig eksamen.
SE KONKRETE DATOER FOR UNDERVISNING, VEJLEDNING OG EKSAMEN (pdf)
ADGANGSKRAV
For at blive optaget på diplomuddannelsen skal du have
- en relevant uddannelse på niveau med en kort videregående uddannelse, en bacheloruddannelse eller en professionsbacheloruddannelse, en anden relevant uddannelse mindst på niveau med en kort videregående uddannelse eller en relevant videregående voksenuddannelse gennemført som et reguleret forløb.
- mindst to års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.
Hvis du ikke opfylder adgangskravet, skal du have lavet en realkompetencevurdering, der dokumenterer, at du har de faglige forudsætninger for at gennemføre uddannelsen. Du kan angive, at du ønsker en realkompetencevurdering i din ansøgning.
ANSØGNINGSFRIST (START september 2025)
2. juni 2025
SÅDAN SØGER DU
Du skal ansøge om optagelse på den samlede diplomuddannelse via Studieoptag, som er et fælles ansøgningssystem for alle de kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet. Du vil blive bedt om at oprette en konto ved dit første besøg, selvom du tidligere har taget kurser gennem Den Danske Scenekunstskoles efter- og videreuddannelse. Du kan ikke sende din ansøgning per post eller mail.
Når du udfylder ansøgningsskemaet, skal du:
- udfylde alle obligatoriske felter.
- uploade en beskrivelse af din motivation for at søge om optag på uddannelsen (PDF, maks. 1 en side).
- uploade et kort CV med relevante aktiviteter. CV'et er en oversigt over, hvad du synes, er vigtigt for optagelsesudvalget at vide om dig. Du må gerne liste det i punktform og gerne med det nyeste først. (PDF, maks. 2 sider).
- angive om du ønsker en realkompetencevurdering eller uploade dokumentation for din adgangsgivende uddannelse i form af et afgangsbevis eller et diplom udstedt af uddannelsesinstitutionen (PDF).
- uploade dokumentation for minimum to års relevant erhvervserfaring i form af f.eks. kontrakter, lønsedler, projektbevillinger og bekræftelser fra tidligere arbejdsgivere (PDF).
GÅ TIL ANSØGNINGSPORTALEN - KLIK HER
Skulle du mod forventning ikke få adgang til uddannelsen via platformen, kan du maile materialerne i pdf format, til anho@scenekunstskolen.dk
OPTAGELSESUDVALG
Din ansøgning bliver vurderet af et optagelsesudvalg.
SVAR PÅ ANSØGNING
Alle ansøgere får svar via studieoptag. Du kan forvente svar på din ansøgning senest i slutningen af juni 2025.
KLAG OVER AFGØRELSE
Optagelsesudvalgets afgørelse kan påklages til rektor for Den Danske Scenekunstskole. Det skal ske senest to uger fra modtagelse af afgørelsen. Rektor afgør klagen og oplyser om yderligere klagevejledning. Vedrører klagen retlige spørgsmål som eksempelvis inhabilitet, overholdelse af ansøgningsfrist, kan rektors afgørelse påklages til kulturministeren senest to uger fra modtagelsen af rektors afgørelse. Vedrører klagen den faglige afgørelse om optag på uddannelsen, kan afgørelsen ikke påklages yderligere.
Ved alle optagelser gør optagelsesudvalget notater om ansøgernes præstation, som bruges ved en eventuel klagesag over optagelsesudvalget. Notaterne gemmes i mindst et år, eller indtil en klagesag er afsluttet.
Betalingen for uddannelsen sker løbende. Du vil modtage en faktura forud for hvert modul. Prisen per modul varierer ift. antallet af ECTS-point. Du finder prisen under beskrivelsen af det enkelte modul.
Alle priser er inkl. ophold med eget værelse, forplejning samt kompendium med dele af pensum på flere af modulerne.
NB. Der kan ske justeringer i priser i løbet af uddannelsen som følge af almindelig prisudvikling.
MEDFINANSIERING
Der er for ansatte i staten mulighed for at søge medfinansiering til diplomuddannelsen i film- og scenekunstenrisk ledelse. Øvrige fastansatte og selvstændigt erhvervsdrivende med fuld beskæftigelse har mulighed for en såkaldt bruttolønsordning.
undervisere
Anne Jøker er gennemgående undervsier og modulansvarlig på modul 3 i Økonomisk ledelse og styring
Anne Jøker er uddannet Cand. Scient. Pol. fra Århus Universitet, og har været ansat i den danske centraladministration (Finansministeriet og Trafikministeriet) i 17 år, heraf 10 år som leder. I 2003 etablerede hun sin egen konsulentvirksomhed Anne Jøker - Analyse og Rådgivning hvor hun blandt andet beskæftiger sig med ledelsesudvikling, organisatoriske forandringsprocesser og implementering af reformtiltag i den offentlige sektor.
Anne Jøker fungerer endvidere som underviser, censor, kursusleder og foredragsholder med fokus på ledelse, organisation, styring og etik, og har skrevet fagbøger og bidrag til fagbøger om ledelse.
Anders Holst er studieansvarlig for Den Danske Scenekunstskoles diplomuddannelser.
Anders fungerer som studieansvarlig for Den Danske Scenekunstskoles diplomuddannelse. Han har en masteruddannelse i oplevelsesledelse fra RUC, en diplomuddannelse i fagjournalistik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og er uddannet skuespiller fra DDSKS i Aarhus.
Anders har bred erfaring som skuespiller og som projektleder i kultursektoren, og arbejder desuden med journalistik og fungerer som konsulent.
Michael er uddannet civilingeniør og master i vejledning med speciale i filosofi og ledelse. Han er kendt for at gøre filosofien anvendelig og tilgængelig i hverdagen, og han er bl.a. forfatter til bøgerne "Praktisk filosofi og ledelse”, "Dialog - en enkel vej til et godt samarbejde".
Michael underviser på modul 5 i Ledelse og filosofi