Sted
Odense
Stilling
studielektor SANG

BAGGRUND

Anne Birch har varetaget sangundervisningen for alle årgange på Den Danske Scenekunstskoles afdeling i Odense siden 1986. Hun har derudover undervist i ensemblesang og har indgået som sangdramatisk lærer og korarrangør i utallige projekter og forestillinger.

Anne er uddannet klassisk sangpædagog i 1985 og det følgende år tog hun sin diplomeksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Anne blev i 1985 ansat som assistent i Den Jyske Operas Kor, og blev siden medlem af Det faste Kor.

Ud over lærergerningen på DDSKS har Anne i en periode været rytmisk og klassisk sanglærer for MGK-elever på Odense musikskole, og siden 1996 har hun været ansat som hovedfagslærer på Det Fynske Musikkonservatorium, (nu Syddansk Musikkonservatorium) på rytmisk linje, folkemusiklinjen samt som lærer i hovedfagspædagogik. Her har Anne undervist studerende på både bachelor- og kandidatniveau.

viden fra faglig praksis

Anne varetager løbende opgaver som sangcoach på teaterforestillinger og finder desuden beskæftigelse som kursuslærer for tale- og sangpædagoger. Anne er tovholder og lærer på studieoptagelser med skuespilstuderende og studerende fra Syddansk Musikkonservatorium som samarbejdspartnere. Hun er af Kulturministeriet beskikket til musikkonservatoriernes censorkorps for perioden 1. mar. 2016-29. feb. 2020.

Anne er medlem af udvalget for etablering af Center for musik og tværkunst (Syddansk Musikkonservatorium) og var desuden jurymedlem i DR’s  talentkonkurrence Rocktoget.

I internationale sammenhænge har hun været gæstelærer på Iceland Academy of the Arts (2013) og Teaterhögskolan i Nord-Trøndelag, Norge (2016).

metode

Anne har løbende udviklet en sangmetodik, der tager udgangspunkt i at hente stemmens personlighed, sårbarhed, kraft og frihed fra kroppen. I hendes træning er stemmearbejdet er altid koblet sammen med fysiske fornemmelser og bevægelser. Et andet vigtigt element i hendes arbejde er tonusbegrebet, som danner basis for sangteknikken og for etablering af rollefornemmelse i dramatisk sang.

KUV og udgivelser

75 øvelser for krop og stemme    

bogudgivelse og cd, 2000

Synergien mellem sang og drama    

KUV-projekt i samarbejde med dramalærer Peter Kunz, 2015

… Om livet, der rejser sig fra kroppen ind i stemmen

Bogudgivelse i samarbejde med kropsterapeut Dorte Nørregaard, 2016