Scenerum, stemme og akustik
Scenerum, stemme og akustik
Tværfagligt projekt om taleforståelighed i teatret
Akustiker og underviser Eddy Bøgh Brixen undersøger hvilke parametre, der har indflydelse på publikums perception af det talte ord. I samarbejde med Det Kongelig Teater sætter projektet fokus på en tværfaglig tilgang, hvor akustiske målinger sammenholdes med perceptionsforskning.
om kuv-projektet
Det er vigtigt, at man kan høre, hvad der bliver sagt i teatret. Alligevel er den manglende taleforståelighed blandt de hyppigste klagepunkter blandt teaterpublikummer.
Men vi ved forbløffende lidt om oplevelsen af lyd i teatret. Flere studier viser, at lyssætning, scenografi og usikkerhed omkring teaterbesøget også påvirker publikums evne til at forstå replikkerne på scenen. I samarbejde med Det Kongelige Teater gennemgår Eddy Bøgh Brixen og hans tværfaglige team en række undersøgelser, der skal uddybe, hvilke parametre der kan justeres i en scenekunstnerisk opsætning, så publikum føler sig i stand til at forstå/høre en forestilling.
Projektet opererer med tre forskellige undersøgelsesfaser: akustiske målinger, perceptive målinger af oplevelsen og oplevelsen af lyd i den samledes teateroplevelse.
Målet for projektet er at skabe en langt mere kompleks forståelse for, hvordan man skaber en god teateroplevelse. Det betyder, at scenograf og instruktør allerede på tidligt tidspunkt i processen har indsigt i, hvilke akustiske udfordringer der ligger i forskellige scenografiske valg. Og skuespillerne vil få en forståelse for, hvad de kan gøre, for at lyden i et givent rum transmitteres bedst til publikum.
De konkrete gennemførte målinger på henholdsvis Det Kongelige Teaters Gamle Scene og den store scene i Skuespilhuset vil dertil sætte fokus på tilgangen til forstærkning af lyd, og derved også vil komme det næste hold at arkitekter til gavn.
Projektdeltagere
Eddy Bøgh Brixen (akustiker og underviser), Karsten Wolstad (tonemester), Jonas Vest (tonemester), Anna Lawaetz (publikums- og stemmeforsker), Nick Zakharov (leder af SenseLab) og Jan Voetmann (akustiker og underviser)